Vildsvinen kan genom sitt fodersök orsaka stora skador i framförallt jordbruket och i mer begränsad omfattning i skogsbruket. Sveriges Lantbruksuniversitet har påbörjat att utveckla en nationell metod för att mäta viltskador i jordbruksgrödor. Hittills har nationella skademätningar genomförts av Jordbruksverket genom enkätundersökningar till lantbrukare. De inventeringar som genomförts har varit på enskilda jordbruksskiften, gårdsnivå eller annan lokal nivå.
> Fakta skog: Vildsvinen och skogsbruket, Sveriges Lantbruksuniversitet
Förebyggande åtgärder för att minska skador av vildsvin kräver god samverkan mellan markägare, jordbrukare och jägare. En samverkan som bygger på befintliga, tillräckligt stora, geografiska strukturer såsom älgskötselområden har ofta goda förutsättningar att lyckas. Inventering, övervakning av skador, planering av jakt och eftersök kan samordnas för att få en effektiv lokal förvaltning och en bra helhetsbild över skadorna och vildsvinsstammens utveckling i området.
För att hindra vildsvin från att orsaka skador är det viktigt att arbeta med skadeförebyggande åtgärder, exempelvis:
> Nationell förvaltningsplan för vildsvin, Naturvårdsverket, pdf)
Vildsvin lockas ofta till trädgårdar av ätbara saker som fallfrukt, komposter och potatisland. Genom att ta bort det som lockar och störa dem på olika sätt kan du minska risken att de bökar upp gräsmattan.
Tips på vad du kan göra:
Du kan också prata med jägarna i området för att se om de kan styra jakten till närliggande skogar och föra samtal med markägare till närliggande skogsområden för att se över möjligheterna att minimera täta skogar i närheten av din tomt.
På Jägareförbundets webbplats finns utförlig information om hur du kan gå till väga för att skydda din tomt:
> Tips för att vildsvinssäkra sin tomt, Svenska Jägareförbundet
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att utveckla en standardiserad metod för att övervaka viltskador i jordbruket. Metoden bygger på att drönare utrustade med kameror och sensorer (synligt och osynligt ljus) tar högupplösta 2D- eller 3D-bilder av fält, vilka sedan analyseras med AI för att identifiera, klassificera och mäta skador.
Målet är att metoden ska kunna fungera på lokal gårdsnivå men den ska också kunna appliceras på stora områden, vilket är viktigt för att ta beslut inom såväl jordbruks- och viltförvaltningen.
Länsstyrelsen i Jönköpings län har sedan 2020 inventerat skador i jordbruksmark som orsakas av vildsvinens bök vid deras fodersök. Inventeringen görs på våren, då mäts skador som uppstått under vinterperioden. Syftet är att följa skadeutvecklingen genom att inventera olika områden och följa upp med återkommande inventeringar.
Inventeringen genomförs på våren innan vårbruket och innan lantbrukaren reparerat de vildsvinsskador som uppstått under vinterperioden. I ett valt område, exempelvis kommun, har vildsvinskadorna inventerats i slumpvis utvalda åker och betesmarker som finns digitaliserade i Jordbruksverkets blockdatabas. Vid inventeringen används den arbetsmetod som utvecklats nationellt av Viltskadecenter för besiktning av viltskador som orsakats av fredat vilt.
> Resultat från inventering av vildsvinsskador, Länsstyrelsen i Jönköpings län, pdf
Jordbruksverket har genom enkätundersökningar sammanställt statistik över viltskador 2014, 2020 och 2023. Sammanställning och detaljerad statistik finns på Jordbruksverkets webbplats.
På vildsvinsportalen.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.