Förvaltning

Förvaltningen av vildsvin genomförs i första hand av jägare och markägare utifrån regionala riktlinjer, förvaltningsplaner och lokala förvaltningsstrategier. Olika län har olika förvaltningsplaner, men det finns även en nationell förvaltningsplan för vildsvin.

Jägare står och siktar med ett gevär.

Nationell förvaltningsplan för vildsvin

Sverige har en nationell förvaltningsplan för vildsvin, som uppdateras av Naturvårdsverket. Förvaltningsplanen finns tillgänglig på Naturvårdsverkets webbplats.

> Nationell förvaltningsplan, Naturvårdsverket

Förvaltningsplanen innehåller information om:

  • Mål för resultat och åtgärder
  • Vildsvinsstammens utveckling och status
  • Vildsvinens betydelse för människor
  • Hur förvaltningen är organiserad
  • Juridiska ramar för vildsvinsförvaltning
  • Pågående forskning om arten.

Regionala förvaltningsplaner

Utöver den nationella planen finns det också regionala förvaltningsplaner för vildsvin. Dessa planer tas fram av respektive länsstyrelse, i samarbete med viltförvaltningsdelegationerna, och anpassas efter de lokala behoven och förutsättningarna i olika län. Den nationella förvaltningsplanen fungerar som en vägledning i detta arbete.

För mer information om den regionala förvaltningen i ditt område, besök din länsstyrelses webbplats.

> Länsstyrelsen

Framtiden för vildsvinsförvaltning

För att hantera de utmaningar vildsvinen medför, samtidigt som vi tar tillvara på möjligheterna, pågår det ett omfattande samarbete genom det nationella “Vildsvinspaketet”. Vildsvinspaketet är ett regeringsuppdrag för Livsmedelsverket, Jordbruksverket. Länsstyrelsen i Kronoberg och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). 

Syftet är att underlätta för jägare att sälja sitt viltkött, samtidigt som konsumenter får enklare tillgång till vildsvinskött. En annan viktig aspekt är att hålla vildsvinsstammen under kontroll, inte bara för att minska skadorna på jordbruket, utan också för att förhindra spridningen av afrikansk svinpest.